Ülkemiz Kanunlarına Göre Kürtaj
Ülkemizde gebeliklerin sonlandırılması ile ilgili 1983 tarihli Nüfus Planlaması Hakkında Kanun (NPK) ve 2004 tarihli Türk Ceza Kanunu (TCK) ile kürtaj yasal süresi düzenlenmiştir. Bu kanunlara göre isteğe bağlı gebelik sonlandırma da yasal sınır gebeliğin 10. haftasına kadardır. 1983 tarihli Nüfus Planlaması Hakkında Kanuna ( kürtaj yasası )göre 10. haftaya kadar olan gebeliklerde herhangi bir şart aranmaksızın, doğrudan kürtaja imkan tanınmıştır. Eğer bebekte sakatlık v.s. söz konusu ise veya bebeğin kalp atışları gözlenmiyor ise yaşam sınırı olan 24. haftaya kadar kürtaj olunabilir. 18 yaşından büyük ve bekar bir bayan hamileliğinin 10. haftasına kadar kendi rızasıyla kürtaj olabilir. 18 yaşından küçükler için ebeveynlerin , 18 yaşından büyük evli bayanlar içinse yine gebeliğin 10. haftası geçirilmemek kaydıyla eş rızası zaruridir.
Kürtaj Yasak Mı ?
Ülkemiz kanunlarına göre kürtaj yasak mı sorusunun cevabı ise ; yasak olmamakla birlikte gebeliğin 10. haftasını geçmeyecek şekilde kısıtlanmıştır, eğer bebekte sakatlık v.s. söz konusu ise veya bebeğin kalp atışları gözlenmiyor ise yaşam sınırı olan 24. haftaya kadar kürtaj olunabilir şeklindedir. Eğer ebeveynler gebeliği istemiyorlarsa mümkün olan en kısa zamanda kürtaj yapılmalıdır , hem yasal olarak 10 hafta süre kısıtı olduğu hem de gebelik ne kadar büyük olursa işlem sonrası oluşabilecek problemler de o kadar fazla ve ciddi olacağı unutulmamalıdır.
Kimler Kendi Rızasıyla Kürtaj Olabilir?
Ülkemiz kanunlarına göre kimler kürtaj olabilir sorusuna verilecek cevap ;18 yaşından büyük evli olmayan bayanlar ülkemiz kanunlarında belirtilen yasal süre olan gebeliğin 10. haftası kısıtına uyarak kendi rızalarıyla kürtaj olabilir, 18 yaşından küçükler için ebeveyn rızası, evli bayanlar için de eş rızası şartı vardır şeklindedir. 18 yaşından küçüklerde cinsel saldırı v.s gibi adli bir vaka varsa kolluk kuvvetlerine bu durumun bildirilmesi hekim için bir zorunluluktur, aksi halde hekim içinde Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği ceza-i şartlar ortaya çıkmaktadır.
Kürtaj Olmaya Karar Verirken Kendinize Sormanız Gerekenler
Ebeveyn olmaya hazır mıyım ? ; Bir çocuk sahibi olmanın sorumluluğunu alabilir miyim ? ; Kürtaj olmanın psikolojik etkilerini kaldırabilir miyim ? ; Şu anda çocuk sahibi olmam benim ve ailemin geleceğini nasıl etkiler ? ; Kürtaj hakkında bilmem gerekenler hakkında bilinçli miyim ? ; Kürtaj yaptıran diğer kadınlar hakkında ne düşünmüştüm ? ; Etrafımdaki insanlar kürtaj kararımla ilgili ne düşünecek ? Soruları cevaplayın ve cevaplarınızın sizin için ne ifade ettiğini değerlendirin. Cevaplarınızı partnerinizle, ailenizden birileriyle, bir arkadaşınızla veya bir psikolog veya hekimle değerlendirebilirsiniz. Bu değerlendirme sonucu yasal süre 10. hafta kısıtını göz önüne alarak fazla zaman kaybetmeden kürtaj olup olmayacağınıza karar vermenizi tavsiye ederiz.